DCUM har i efteråret 2021 været i felten og indsamle eksempler på det gode fysiske undervisningsmiljø. Eksempler som vi håber kan inspirere andre skoler i deres arbejde med at etablere gode undervisningsmiljøer.
Gode fysiske undervisningsmiljøer kan være mange ting. Ikke mindst fordi pædagogik og rum kan tænkes sammen på mange gode måder. For at give konkret inspiration til skoler som ønsker at forny deres fysiske undervisningsmiljøer, har vi besøgt tre skoler og beskrevet deres indsatser. Indsatser som vi finder særlig egte til inspiration og udbredning til andre skoler i landet.
Men først lidt mere om rum, pædagogik og indeklima.
Rum og pædagogik
Det er vigtigt at være opmærksom på sammenhængen mellem rum og pædagogik, da det har stor betydning for undervisningskvaliteten. Som udgangspunkt skal man være bevidst om, hvordan rum understøtter ens undervisningstilgang og fag. Her skal man overveje om undervisningsrum og materialer, bidrager positivt til ens undervisning og tilbyder eleverne de læringsmuligheder, som man ønsker.
Der findes flere nye tendenser indenfor skoleundervisning, hvor de fysiske rum skal understøtte en dynamisk indretning. Der ses en stigende interesse for digitale læring, læring gennem bevægelse, projektbaseret læring og udeundervisning, som på forskellig vis, udfordrer den typiske undervisningsform og de fysiske rammer.
Skolerummet skal generelt understøtte mange forskellige læringsformer, som læring gennem bevægelse eller projektbaseret læring. Her kan man blandt andet overveje, hvor fleksibelt man ønsker indretningen skal være for at skabe plads til flere funktioner, så man let kan skabe flere forskellige organiseringer i et rum eller på tværs af rum. Man skal også overveje om rummet har en eller flere funktioner for et eller flere fag.