Spring til indhold

Skoletoiletter

header image
billede
SMPige_tavle.jpg

Børnerådets og DCUM's undersøgelse af hygiejnen på skoletoiletter.

1168 elever fra 7. klasser fordelt over hele landet har svaret på spørgsmål om skolernes toiletforhold. Undersøgelsen viser blandt andet, at over 60 % af eleverne synes at skolens fysiske rammer er utilfredsstillende, og mere end halvdelen af eleverne synes, at toiletterne altid eller ofte er ulækre. De fortæller om toiletter uden sæbe, toiletpapir, varmt vand, og uden mulighed for at lukke døren. Hertil kommer urin, afføring og brugte menstruationsbind på bræt, gulv og vægge.

Lave forventninger
Elevernes forventninger til toiletforholdene på skolen er meget lave. Det lader til, at mange elever har affundet sig med de beskidte toiletter.

Skader koncentration og indlæring
Tre ud af ti elever fortæller, at dét, at de ikke vil bruge skolens toiletter, men i stedet går og holder sig, betyder, at de nogle gange eller oftere har koncentrationsbesvær i timerne. Hver tredje elev svarer, at toiletternes tilstand betyder, at de altid eller ofte går og holder sig, og hver fjerde fortæller, at det sker nogle gange. Det er særligt pigerne, der går og holder sig i stedet for at benytte toiletterne.

Forslag til forbedringer
Eleverne foreslår selv en række initiativer, som kunne gøre noget ved de uacceptable forhold. Bedre rengøring, mere papir og sæbe, mere private forhold og bedre vedligeholdelse, fx ny maling og nul graffiti.

Hent undersøgelsen:

Få også hjælp til at forbedre indeklimaet på din skole med DCUMs Indeklima guide

DCUMs Indeklimaguide