Spring til indhold

Hvis du oplever mobning


  • Hvad er mobning?

    Mobning er en usund måde at være sammen på i en gruppe. Man er sammen om at holde andre udenfor fællesskabet. Det kan foregå direkte, f.eks. ved at man siger grimme ting eller skubber og slår. Men det kan også foregå skjult, f.eks. ved at man ignorerer andre, taler grimt om dem bag deres ryg eller holder dem udenfor på andre måder.

     Det kan godt være en enkelt person der mobber, men der er ofte flere indblandet. Det kan være, at der er flere, der er med til at mobbe, men det kan også være, at der er nogen, der ser på uden at reagere og så kan det virke som om de synes, at mobning er ok. Mobning går ofte udover den/de samme igen og igen.

     Mobning kan foregå mange forskellige steder, for eksempel i skolen, i ens fritid, i klubben og digitalt. Hvis du vil læse mere om hvad mobning er, kan du trykke HER.

     Nogle gange kan det være svært at sige, om det man oplever er mobning eller om det bare er en situation, der ligner. Du har ret til at få hjælp uanset hvad. Ifølge dansk lov skal din skole hjælpe dig med at få det stoppet, også hvis det, du oplever ikke helt er mobning, men f.eks. et utryg fællesskab i din klasse. Det er det, vi kalder ”mobning eller lignende”.

  • Hvis du oplever mobning eller noget, der ligner

    Hvis du eller andre elever har det dårligt i skolen, er det vigtigt, at du taler med nogen om det. Det kan være en lærer eller pædagog, eller en anden voksen, du er tryg ved. Du har ret til at blive lyttet til, og de voksne har pligt til at hjælpe dig.

    Hvis du har brug for at tale med en voksen udefra, kan du ringe til Børnetelefonen116111 eller Elevtelefonen70220533. Her kan du få råd og vejledning.

    Hvis dine problemer skyldes at du bliver mobbet, eller at du oplever noget, der ligner mobning, er der bestemte ting, skolen skal gøre for at stoppe det, og det er derfor vigtigt, at du fortæller det til en voksen i din skole. Du kan fortælle det selv, men hvis du synes, det er svært, kan du også bede dine forældre eller andre du stoler på, om at fortælle det. Når de på skolen får at vide, at du oplever mobning eller lignende, skal de lave en handlingsplan for at ændre situationen og hjælpe dig. De skal også snakke med dine forældre.

    Når skolen er informeret og er gået i gang med at forsøge at løse problemerne, kan du hjælpe dem ved at fortælle alt, hvad du har oplevet og hvad, du tænker om situationen. Det kan hjælpe dem til at vælge en god løsning.

    Hvis du og dine forældre ikke bliver enige med skolen om en plan, kan du eller dine forældre klage til skolen over det. I kan også klage, hvis skolen ikke er enig i, at det, du oplever er mobning eller noget der ligner, og derfor ikke vil gøre noget ved det.

    Hvis I klager, skal skolen kigge på sagen eller planen igen, og hvis I stadig ikke er enige, er det Klageinstans mod Mobning, som skal hjælpe med at løse problemerne.

     

  • Hvis du ser andre blive mobbet

    Hvis du ser en anden blive mobbet, kan du hjælpe ham eller hende ved at sige fra, når det sker. Det kan betyde meget, at nogen står op og viser, at man ikke er med til at mobbe.

    Det er også vigtigt, at du fortæller det til en voksen, der kan hjælpe. Det kan være en lærer eller en pædagog, eller en anden voksen, du føler dig tryg ved.

    Alle har ret til at trygt liv uden mobning, og det er vigtigt at stå sammen og vise, at man ikke vil acceptere, at nogen bliver holdt udenfor.

  • Hvis du bliver mobbet af en voksen

    Hvis du oplever at blive mobbet af en voksen, er det vigtigt at du finder en anden voksen at tale med om det. Det kan være dine forældre, en pædagog, en lærer eller måske din skoleleder.

    Du har ret til at blive lyttet til og de voksne har pligt til at hjælpe dig. Hvis du føler, at den hjælp du får, ikke gør din situation bedre, skal du sige det igen. Husk at du har krav på at få hjælp, hvis du oplever mobning.

  • Hvis du selv har været med til at mobbe

    Du kan også bede om hjælp, hvis du selv har gjort noget dumt, og f.eks. været med til at mobbe andre eller holde dem udenfor. Det kan være svært at være i en klasse, hvor der hele tiden er en kamp om at være populær. Uanset om du er med til at mobbe nogen eller om du bare ser passivt til, at andre gør det, er det vigtigt, at I får hjælp til at ændre den måde I er sammen på i klassen.

    Det er de voksne omkring jer, der har ansvar for at hjælpe alle involverede i en mobbesituation – uanset om man bliver mobbet eller er med til at mobbe. Derfor vil det være en god idé at tale med en voksen, du er tryg ved, som kan hjælpe dig.

  • Hvad skal skolen gøre?

    Hvis du har fortalt skolen, at du oplever mobning, eller situationer, der ligner mobning, og hvis skolen er enig i det, skal de indenfor 10 skoledage lave en plan, der beskriver, hvordan de vil forsøge at standse mobningen. De skal også informere dine forældre om planen.

    Skolen vil måske inddrage dig for at få en bedre forståelse af problemet. Hvis din lærer eller skolelederen spørger om hjælp til at forstå sagen, er det vigtigt, at du hjælper, så godt du kan, og fortæller om dine oplevelser.

  • Hvis skolen ikke mener, det er mobning

    Selv hvis skolen ikke mener, at det, der foregår, er mobning eller noget der ligner mobning, skal de stadig gøre noget for at løse problemerne. Det kan f.eks. være at invitere skolens trivselsmedarbejder ind i klassen for at tale om, hvordan man kan løse konflikter eller afholde undervisning i digital dannelse.

    Hvis du er uenig med skolen, og stadig synes, det er tale om mobning eller noget, der ligner, kan du klage til skolen og bede dem om at behandle situationen som mobning.