Opfattelsen af mobning og hvorfor det opstår, har ændret sig meget det seneste årti. I dag er de fleste enige om, at fokus på gruppedynamik fremfor individ er vigtigt, når man vil forebygge og standse mobning. Det kan alligevel være svært at vide, hvordan man skal gribe det an. I denne artikel taler vi med en forsker og en viceskoleleder om deres syn på mobning, og om hvorfor det nogen gang kan være svært at se mobning fra en ny vinkel.
Det fællesskabsorienterede mobbesyn
I Danmark tager de fleste, der beskæftiger sig med mobning, afsæt i det såkaldte ’fællesskabsorienterede mobbesyn’. Alle organisationer, der arbejder mod mobning i skolerne, bruger denne måde at forstå mobning på, og selve forståelsen er skrevet ind i lovgivningen om, hvordan skoler skal forebygge og håndtere mobning. Man kan sige, at det er noget vi i Danmark som land er enige om.
Det fællesskabsorienterede mobbesyn har i Danmark sin oprindelse i forskningsprojektet eXbus, som fandt sted fra 2007 til 2011. Det var på mange måder et banebrydende projekt, som undersøgte mobning fra et tværfagligt ståsted. I stedet for kun at bruge personpsykologi, og dermed se på de individuelle faktorer i mobning, blev mobning undersøgt fra bl.a. en pædagogisk, filosofisk og socialpsykologisk vinkel. Et af de vigtigste fund i projektet var, at mobning ikke primært udspringer af egenskaber i det enkelte barn, men af den dynamik, der kan opstå i en gruppe, hvis de ikke har noget positivt meningsskabende at være fælles om.
Kort sagt, så opstår mobning fordi en gruppe mangler sammenhængskraft. Det kan føre til former for sociale overlevelseskampe om at beholde sin plads eller at tilkæmpe sig en plads hos de anerkendte. Det fører til at alle børn kan blive indblandet i mobningen. Mobningen er resultatet af nogle dynamikker i fællesskabet, og ikke af særlige egenskaber hos det enkelte barn. Man bliver altså ikke mobbet fordi man har bumser eller bruger briller – det er noget man bliver mobbet med, fordi fællesskabet mangler noget positivt, der binder dem sammen. Trods den efterhånden udbredte enighed om, at vi i Danmark arbejder ud fra et fællesskabsorienteret syn på mobning, kan det være svært at udleve i praksis når der opstår konkrete situationer ude på skolerne.