Nye tal: Børnene er generelt glade for at gå i børnehave, men der er plads til forbedringer på enkelte områder



Tal fra Dagtilbudstermometeret viser, at børnene er glade for at gå i børnehave. Dog oplever hvert tredje barn at have ondt i maven, når barnet er i børnehave, og knap halvdelen oplever, at der er larm i børnehaven. Der er altså fortsat plads til forbedringer.
Hvordan er børnemiljøet i børnehaverne ifølge børnene? Ganske godt, viser nye tal fra Dagtilbudstermometeret, som udbydes af Dansk Center for Undervisningsmiljø. Det er børnene, der svarer på spørgsmålene i Dagtilbudstermometeret, og her svarer næsten 87 %, at de er glade for at gå i børnehave. Og det er positivt, siger konsulent fra DCUM Camilla Tange:
”Vi er glade for, at det overordnede billede ser så positivt ud. De fleste af børnene svarer, at de er glade for at gå i børnehave, og at de har nogle gode venner i børnehaven, og det er dejligt. Men vi kan også se, at der er steder, hvor man med fordel kan fokusere på at gøre det endnu bedre.”
Selvom det overordnet ser positivt ud, så viser tal fra rapporten nemlig, at der er plads til forbedringer. Bl.a. svarer hvert tredje barn i Dagtilbudstermometeret ”ja” eller ”nogle gange” til spørgsmålet ”Har du ondt i maven, når du er i børnehave?” Også larm ser ud til at være et problem flere steder. Knap halvdelen af børnene i Dagtilbudstermometeret svarer ”ja” til, at der er larm i børnehaven.
Læs hele rapporten med alle tal fra Dagtilbudstermometeret.
Find rapporten herOm Dagtilbudstermometeret
Dagtilbudstermometeret er udviklet af DCUM og udspringer af det tidligere 'Børnemiljøtermometer' (2007-2012).
I 2012 blev det første talende spørgeskema lanceret under navnet Dagtilbudstermometeret.
Den nye 2022-udgave er endnu mere intuitiv, let at anvende for praksis, og så er Dagtilbudstermometeret opdateret i forhold til fokusområderne i den styrkede pædagogiske læreplan.
Læs mere om Dagtilbudstermometeret her.
2520 besvarelser skaber et godt overblik
I rapporten indgår 2520 besvarelser fra børn i alderen 4 til 6 år. Børnene er fordelt i 32 dagtilbud fra hele Danmark. Dagtilbudstermometeret fungerer som et pædagogisk udviklingsværktøj og giver et godt overblik over børnenes syn på børnemiljøet, men vigtigst af alt kan værktøjet bruges til at undersøge yderligere og blive klogere på børnemiljøet ud fra børnenes eget perspektiv på børnemiljøet.
Dagtilbudstermometeret er et gratis talende online-spørgeskema, hvor en lille animeret abe hjælper børnene igennem 20 spørgsmål om det psykiske, fysiske og æstetiske børnemiljø. Det er bl.a. spørgsmål om leg, børnefællesskaber, skældud, medbestemmelse og pladsforhold.