Spring til indhold

Meget mere end bare en skole

header image
Af DCUM
billede
STGruppearb.jpg

Esbjerg Gymnasium har været i en rivende udvikling de seneste 10 år. Gymnasiet er gået fra at være en kedelig betonklods, hvor man gik, fordi man skulle, til at være et moderne læringsmiljø med stort elevengagement og fleksible og funktionelle rammer. Det skyldes ikke mindst ledelsens bevidste valg om at inddrage eleverne i udviklingen af skolemiljøet og godt 850 engagerede elever, der er med på idéen. Det er netop elevernes store indflydelse på undervisningsmiljøet, der gør Esbjerg Gymnasium til vinder af Undervisningsmiljøprisen 2011 inden for kategorien gymnasiale uddannelser. 

Det er noget helt særligt at gå på Esbjerg Gymnasium (EG). Sidste år kunne skolen for eksempel pryde sig af med have landets mest tilfredse elever, da de blev nummer et i den nationale Trivselsundersøgelse. Og igen i år har skolen alene på de gymnasiale studieretninger måttet afvise et stort antal ansøgere. Men hvad er det, der gør EG til så rart og eftertragtet et sted at være og lære?

- Der er bare en særlig ånd her på skolen – EG-ånden, konstaterer eleverne Vibeke, Mads og Julie.

- Hvert år når frøerne (1.g’erne) starter, spørger de, hvad EG-ånden er. Men det er svært at sige, det er en fornemmelse eller en følelse. Man skal have gået her for at fornemme den. Men det er sammenholdet og fællesskabet i hverdagen, forklarer Julie.

- Det er bare så meget mere end en skole. Vi må også være her i weekenden, fx når vi har faglig weekend i elevrådet eller når 3.g’erne skal forberede årets frøkåring. De (ledelsen) stoler på os, forklarer Vibeke.

- Vi er på samme niveau både elever, lærere og ledelse. Selvfølgelig har lærerne og ledelsen ansvaret, men vi er på samme niveau, supplerer Mads.

Elevråd med indflydelse

Elevrådet har i dag en koordinerende rolle i forhold til skolens mange elevudvalg, som blandt andet tæller caféudvalg, festudvalg og operation dagsværk-udvalg. Ledelsen støtter op om denne rolle ved at gøre elevrådet ansvarlige for økonomien for de elevdrevne tiltag. Det betyder, at elever eller udvalg, der ønsker støtte til et projekt skal søge om økonomisk støtte gennem elevrådet. På den måde får elevrådet en særlige rolle og værdi.

- Vi har meget indflydelse på skolens miljø, og vi står stærkt i elevrådet. Der har tidligere været en tendens til, at elevrådet var for nørderne, men sådan er det ikke længere, fortæller Julie og Vibeke.

Rammer med mening

Ledelsen inddrager aktivt eleverne i udviklingen af skolemiljøet. Ifølge rektor Erling Petersson konkurrerer skoler i dag ikke kun på god undervisning, men på skolemiljø i form af atmosfære og fællesskab i moderne rammer.

- Vi skal op på beatet, som TV2 synger. Vi skal have en fornemmelse for, hvad der rører sig blandt de unge og i samfundet, fortæller han.

Derfor bliver eleverne taget med på råd. I forbindelse med den 3000 m2 store tilbygning, som skolen netop er i gang med at bygge, har en gruppe elever været med til at bestemme, at der blandt andet skal være gode elevarbejdspladser, en hal med tribune og et redigeringsrum til mediefagseleverne. En elev har endda været i selvvalgt praktik hos arkitektfirmaet, hvor hun har været med til at udvikle tegningerne for bygningen. Og så har elevrådet fået tilkæmpet sig et indspilningslokale, der ikke var med i den oprindelige plan for byggeriet, så elever kan indspille deres musik.

Drengene vil også have smukke toiletter

Elevernes store indflydelse på hverdagen og skolemiljøet ses, når man går rundt på EG. Eleverne har været med til at indrette skolen med nye bløde læringsmiljøer, plakatsøjler og infoskærme. På væggene hænger professionel kunst side om side med elevernes egne værker. En gruppe elever har været med til at udsmykke pigernes toilet, hvor man i dag kan vælge at gå på toilet i skoven eller i den mørke nat, da hver enkelt toiletbås er dekoreret på hver sin måde. Netop pigernes toilet giver anledning til misundelse fra skolens drenge, og der er planer om, at drengenes toilet skal have samme tur. Derudover kan billedkunstelever se frem til at samarbejde med en kunstnerduo om at udsmykke den nye tilbygning.

Musik i 12’eren, Videomaraton og Månedens Mary

Den særlige EG-ånd, som eleverne taler om, kommer til udtryk gennem det fællesskab og den kreativitet, som præger skolens ugentlige morgensamlinger. Morgensamlingerne er forum for informationer fra ledelse og elevråd, men det er også stedet, hvor elever fra de forskellige studieretninger og valgfag viser, hvad de dur til. Derfor er der ofte et musik-, danse- eller teaterindslag. Det seneste tiltag er skabt af en gruppe elever på mediefag: EG-News, som bringer skæve og sjove historier fra hverdagen på EG.

Skolemiljøet på EG er i det hele taget præget af faglige og sociale konkurrencer, der motiverer eleverne til at tage aktiv del i skolelivet. Hver fredag er det en tradition, under navnet Musik i 12’eren, at klasserne på skift laver en mix-cd, som bliver spillet i spisepausen. Det betyder, at eleverne til både morskab og lettere irritation har lagt øre til en perlerække af tyske schlagere, da det var elever med A-fag i tysk, der stod for musikken.

Elever på skolens forfatterlinje konkurrerer om at skrive den bedste lyrik, matematikerne konkurrerer om at blive månedens Mary ved at løse en matematisk opgave via lektio (intranettet) og skolens mediefagselever konkurrerer på bedste Oscarvis om at vinde en Erling Award for bedste film, replik, instruktion osv. på den årlige videomaraton. Senest har skolen haft en konkurrence om at lave logoet til EURO School Sport 2012, som skolen næste år er værtsskole for.

Stadig noget at kæmpe for

Julie, Mads og Vibeke er enige om, at EG bare er et rart sted at være. Bygningerne er ikke mørke og indelukkede, men derimod lyse og inspirerende. Der bliver lagt vægt på at møblerne passer ind, så de ikke ser malplacerede ud. Der er god udluftning i lokalerne, og der er gode rammer for at lære, fortæller de. Men selv om eleverne er godt tilfredse med skole- og undervisningsmiljøet på EG, så er der stadig noget at kæmpe for.

- Vi går ind for, at der skal være luft og godt udluftning i klasselokalerne, fortæller Vibeke. Med den dagsorden har elevrådet netop fået gennemtrumfet en ombygning af nogle klasselokaler, hvor pladsen er for trang.

Derudover skal eleverne ikke længere se langt efter en  parkeringsplads til cyklen, da elevrådet har kæmpet for at få udvidet cykelparkeringen, som i takt med EG’s stigende elevtal ikke længere er stor nok.

Fremtidens EG

Måske bliver det næste skridt for EG et observatorium eller kinesisk på skoleskemaet, hvem ved?

- Vi ønsker at vise, at man kan lave skole, hvor eleverne trives, og hvor de samtidig lærer noget, slutter Erling og understreger, at det er vigtigt at finde den rette balance mellem faglighed og almendannelse.