Børnenes perspektiv er afgørende for at kunne vurdere børnemiljøet i dagtilbuddene. Derfor er det også afgørende i det kommunale tilsyn. Med Dagtilbudstermometeret er det nemt og gratis at inddrage børneperspektivet og gøre det systematisk.
Er du glad for at gå i børnehave? Har du gode venner i børnehaven?
To spørgsmål, som bedst bliver besvaret af børn. Børnene ved nemlig bedre end nogen andre, hvordan de trives i deres dagtilbud, ligesom vi voksne selv ved, hvordan vi har det på vores arbejdsplads. Derfor er det afgørende at kende til børnenes egne perspektiver. Det gælder også i det kommunale tilsyn. For også her ved børnene bedst.
Med de rigtige redskaber og metoder kan man indhente selv små børns perspektiver og oplevelser. Det kan f.eks. ske gennem fokusgruppeinterviews, observation, walk and talk, situationsinterview og tegninger. Det vigtigste er, at man giver sig tid til at indfange perspektiverne, og at man forholder sig åbent og nysgerrigt. Til gengæld øger inddragelse af børneperspektivet børnenes demokratiske dannelse, trivsel og læring.
Det er bl.a. ud fra en tilgang om at forholde sig nysgerrigt til børnenes perspektiver, at DCUM har udviklet Dagtilbudstermometeret.