Spring til indhold

En sjov snegl

header image
Af Heidi Skipper
billede
BMpige_på_hovedet.jpg

Et æstetikprojekt i naturbørnehaven Hejlskovgaard har sat fokus på det naturlige og foranderlige. Ved fælles hjælp fik dagpleje- og børnehavebørn skabt både regnbue, sol, snegl, skildpadde og skovtrolde.

Om morgenen, da æstetikprojektet skulle i gang stod de store børnehavebørn spændte og ventede ved havelågen ind til institutionen. De ventede på de dagplejebørn, der skulle komme på besøg. Både de små og store børn viste senere på dagen at være glade for hinandens selskab. Og det er ikke sidste gang, der bliver ventet ved havelågen, for med dagens skildpaddefødsel er der en rigtig god grund til, at de mindre dagplejebørn skal på besøg i børnehaven.

Hovedmateriale: sten

Som optakt til projektet havde samtlige involverede børn slæbt mange både små og store sten med hjem fra ture i naturen. Nogle af de yngste havde besteget skråninger, som de aldrig tidligere havde udvist mod på, blot for at finde de bedste og flotteste sten at tage med hjem i rygsækken. De mange sten var blevet vasket og afprøvet i forskellige lege som optakt til æstetikprojektet – alt sammen med børnenes perspektiv som opmærksomhedspunkt.

Med store bunker sten og maling i klare farver, var alle klar, da billedkunstner Lis Wuismann viste sig i gården. Der blev malet sten og eksperimenteret med sammenblanding af farver og resultaterne blev en strålende sol i gule nuancer med en skøn regnbue i et utal af farver som selskab. På forsiden af institutionen blev der kreeret en kæmpe skildpadde af bunker af jord og grønmalede sten, som luffer og hoved. Denne skildpadde har en helt særlig funktion, for udover at være børnenes værk, så er den nu et vartegn på samarbejdet mellem børnehaven og de dagplejere, der er knyttet til Hejlskovgaard. Det er nemlig tanken, at dagplejebørnene ved hvert besøg fremover medbringer en sten og lægger den på jordbunken, der udgør skildpaddens skjold, så den på sigt får et flot og mangfoldigt skjold. Flere af dagplejerne fortalte, at netop skildpadden vil gøre en forskel for dem, fordi børnene nu har et konkret ærinde i børnehaven.

BMdrenge_i_vindue.jpg
Heidi Skipper

"De mange sten var blevet vasket og afprøvet i forskellige lege som optakt til æstetikprojektet – alt sammen med børnenes perspektiv som opmærksomhedspunkt."

 

Snegl med muligheder

I børnehavens gård blev der til stor begejstring for børnene konstrueret en snegl af sten. Med en kosts bredde blev der bygget en sneglespiral til stor morskab og leg for børn i alle aldre. Nogle blev straks optaget af at pynte sneglen og gik på opdagelse efter blomster og blade til at lægge på stenene, der udgjorde sneglen. Det foranderlige element fik dermed en ekstra dimension i sneglen, for et er, at sneglen hurtigt vil ændre form på grund af børnenes aktive lege med stenene, men også udsmykningen ovenpå og rundt om stenene vil ændre karakter, for forskellen på blomster i flor og visne blomsterhoveder er som bekendt stor. Andre fandt biler og traktorer frem for at afprøve vejene og skabte nye veje som en del af legen.

Et af de ældste dagplejebørn blev optaget af sneglens forunderlige form. Med en buket blomster i hånden søgte han tydeligvis midten af sneglen. Han blev dog fanget i, at han efter gentagne forsøg blev ved med at gå ud ad i sneglen. Han forsøgte et par gange at hoppe en bane længere ind i sneglen, mens han længselsfuldt kiggede ind mod midten. Han opdagede aldrig, at løsningen havde været at skifte retning. Men også han fik noget ud af sneglen – dog på sin helt egen måde ved at opdage en spirals hemmeligheder.

Alle var med

Samarbejdet på tværs omkring temaet sten gjorde det muligt for samtlige børn at deltage og få en god oplevelse og fornemmelse af, at de var med til at skabe noget. Alle fik kreeret en skovtrold af sten, som kunne bringes med hjem, så også sammenhængen mellem dagtilbud og hjemmet var tænkt med ind i dette projekt. Det lyder entydigt fra de involverede dagplejere og pædagoger, at projektet har været godt, og at det giver mening for både børn og voksne at mødes med forskellige formål. Med æstetikprojektet er kimen lagt til mere samarbejde, som vil føre til en lettere overgang for de børn, der snart skal forlade dagplejen til fordel for børnehaven – og pludselig være dem, der står og venter efter besøg ved havelågen.